Adınızı Google’da arayın, çıkan sonuçtan memnun değilseniz biraz çaba ile sonuçları değiştirebilirsiniz. Tabii ki Google bunu yapmanıza birebir izin vermiyor ve bu işlem için herhangi bir paneli yok. Fakat büyük web sitelerinin ve büyük sosyal medya mecralarının gücünden faydalanarak, size ait Google görünümü elde edebilirsiniz.
Özellikle adı ya da soyadı çok bulunan isimlerden oluşanlar, kendilerini Google’da aradıklarında bambaşka insanlarla karşılaşıyorlar. Bu sonuçlar, önceleri birçok insan için önemsizdir. Fakat mesleklerinde öne çıkmak istediklerinde, tanınmaları için en önemli aracın Google olduğunu fark ederler ve bu görünümü nasıl değiştireceklerini araştırmaya başlarlar.
Bulunmak istediğinizde Google görsellerin ne kadar önemli bir araç olduğunu anlar, geç kaldığınız için üzülürsünüz.
Adınızı Google’da Arayın, Başkası mı Çıktı?
Her web sitesi için önemli olan, en az bir konuyu sahiplenmektir ve bu konunun anahtar kelimesini sahiplenmek için elinden geleni yapar. Bizler de aynı yöntemle adımızı anahtar kelime gibi düşünmeli ve sahiplenebilmek için gereken tüm yolları denemeliyiz. Kişisel markanızın “adınız” olduğunu unutmayın!
Google’da arama yapmanız gereken iki terim: 1) Adınız + Soyadınız 2) Ünvanınız + Adınız + Soyadınız
Google’da yaptığınız arama sonucunda çıkması gereken sıralamanın ideal dizilimi: 1) Kişisel web siteniz 2) Instagram hesabınız 3) Twitter hesabınız 4) Facebook sayfanız 5) Youtube kanalınız 6) Linkedin hesabınız 7) Pinterest hesabınız 8 – 9 ve 10. sıralarda ise hakkınızda yazılmış haber, blog yazıları, varsa ekşi sözlük veya vikipedia’daki hakkınızda yayınlanmış yazılar.
Adınızı Google’da Arayın ve Sıralamaya Dikkat Edin
Kendi adınızı aradığınızda çıkması gereken sıralamanın elbette ki kesin bir listesi yok. Yukarıdaki listede kendi sırasında duran tek madde “kişisel web siteniz”. Diğerlerinin sıralamaları ise ne kadar aktif ve doğru kullandığınıza bağlı olarak değişir. Özellikle verified account sahibi olduğunuz mecra daha yukarıda çıkacaktır.
Öncelikle kendinizi istediğiniz gibi tanıtan, mümkünse domaini “adsoyad.com” şeklinde olan web sitenizi yapmakla işe başlayın. Web sitenizin “title” kısmına ve site içine ünvanınızı eklemeyi unutmayın. Web sitenizin domainini mecbur kalmadığınız sürece ünvan + ad + soyad formatında almanız size katkı sağlamayacaktır.
Güncel tuttuğunuz, sahiplenmek istediğiniz konuyla ilgili anahtar kelimeleri doğru şekilde barındıran yazılar yazdığınız bir web sitesi, Google’da indeksleniyorsa kısa sürede adınız ile yapılan aramalarda ilk sıraya çıkacaktır.
Adınızı Google’da Arayın ve Sosyal Medyaya Güvenin
Sosyal medya mecralarında hesaplarınızı oluştururken, telefon numaranız ve mail adresiniz ile mutlaka onaylayın. Şimdilerde birçok mecrada zorunluluk olan bu yöntem mecraların sizi gerçek kişi olarak kabul etmesini sağlayacaktır. Hemen hemen her mecra, diğer hesaplarınızı sorar; bu kısımları da mutlaka doğru olarak doldurun. Mecralarda aktif olun, düzenli olarak günde bir kez paylaşımda bulunmanız sizi yeterince aktif gösterecektir.
Üye olduğunuz mecralarda iki önemli noktaya dikkat edin: 1) Arama motorlarında görünmesini engelle seçeneği pasif olmalı (Facebook sayfalarında dikkat edilmeli) 2) Halk arasında “bio” olarak bilinen biyografi bölümünüze mutlaka ünvanınızı ekleyin.
Google My Business Kullanımı Önemlidir
Özellikle mesleğiniz ile öne çıkmak istediğinizde Google My Business kullanımı sizin için kurtarıcı olabilir. Bazı kişileri aradığınızda, arama çubuğunun altında kişinin resminin çıktığını ve arama sonuçları ekranında da sağ tarafta özel olarak ayrılmış bir alan çıktığını görmüşsünüzdür. Google Info Card adı verilen bu bölüm temel olarak Vikipedia’da adınıza hazırlanmış sayfadan bilgi alarak otomatik hazırlanıyor. Google arama sonucunda ilişkilendirdiği bu bölümü ilgili kişilere gösteriyor. Adına Vikipedia’da sayfa bulunmayanlar eğer müzisyense ve eseri dijital platformlara yüklenmişse, Google yine otomatik olarak bu alanı oluşturur. Son olarak bu alan basılı kitabı olan yazarlar için de açılmaktadır. Hakkında info card açılan kişi kartın altındaki sekmeden hak talebinde bulunur. Hak talebi için Google sizden web sitenizin adresini ve ekran görüntüsünü, sosyal medya mecralarındaki hesaplarınızın adreslerini ve ekran görüntülerini ve elinizde kimliğinizle çekilmiş fotoğrafınızı isteyecektir. Bir ay içinde onaylanırsanız Google Verified almış olursunuz.
Google My Business ise yazar, müzisyen ya da Vikipedia’da bahsedilmeyen kişilerin info card sahibi olmaktan öte kendilerini rahatlıkla tanımlayabildikleri işletme alanına sahip olmalarını sağlar. Google My Business kullanımı hakkında daha sonra detaylı bir yazı yazacağım.
Google Haberlerin Gücünden Faydalanın
Mesleğinizle öne çıkmak istediğinizde hakkınızda haberler çıkması elbette yararınıza olacaktır. Ama birçok insan haber olarak yayınlandığı söylenen yazıların, sıradan blog yazılarından bir farkı olmadığını anlamıyor. Oysaki yazının haber olabilmesi için yayınlanan sitenin Google News kayıtlı olması gerekir. Adınızı Google’da arayın ve tümü sekmesinin birkaç yanında bulunan haberler sekmesine tıklayın. Eğer hakkınızda yazı yayınlayan site Google News kayıtlı ise burada haberiniz görünecektir.
Adınızı Google’da Arayın Görseller Sekmesine Uğrayın
Google Görseller kısmında adınız ve ünvanınızla yaptığınız arama sonucunda bambaşka birileri çıkıyorsa, web sitenize “Hakkımda” sayfası yapmalı ve eklediğiniz görselin “alternatif metin” (alt etiketi) kısmına da adınızı ve soyadınızı yazmalısınız. Ayrıca sosyal medya hesaplarınızdaki profil fotoğraflarınız da Google Görseller bölümünde görüneceği için bu alana da hakim olursunuz.