Twitter Fleets özelliğini yayına alarak tüm kullanıcılarının hizmetine sundu. Çok uzun zaman önce Twitter’a story özelliğinin geleceğini duymuş fakat inanmak istememiştik. Hesap yönetme sorumluluğu gereği sevmesek de kullanacağımız Twitter story özelliği “Fleets’de” neler var inceleyelim
Twitter Fleets mi? Twitter Story mi?
Fleets adı ile ortaya çıksa da bildiğiniz story. Twitter’ın yaptığı ilk açıklamalardan, sadece tweet’leri ekleyebileceğimizi sanmıştık ama yayına alındığında Facebook eko-sisteminde (Facebook – Instagram – Whatsapp) ve yaratıcısı olan Snapchat’te ve Linkedin’de kullanılan “story’den” hiçbir farkının olmadığını görebiliyoruz.
Hatta Twitter’ın resmi blogunda açıkladığı üzere, AR filitreleri ve sticker’lar da yolda. Sticker’ların eklenmesiyle birlikte sosyal medya mecralarını birbirinden ayıran temel özellikler tamamen ortadan kaybolacak. Video içerikleri YouTube’un sahiplendiği, haber ve akıllıca cümleler dediğinizde Twitter, fotoğraf dediğinizde ise Instagram’ın akla geldiği zamanları hızlıca geride bırakıyoruz.
Twitter Fleets ile Ne Amaçlıyor?
Twitter Fleets, 24 saat içinde kaybolan dikey içerik ve aslında bu içerik türü, sosyal medya mecralarını klasik yetenekleri ile kullananların zorlukla alıştıkları bir türdü. Snapchat’in mucidi olduğu bu içerik türü, sosyal medya mecralarını kullanan en genç kitle tarafından benimsenmişti. Fakat o kitle yaşça da büyüyerek tüm mecraların kullanıcısı ve hedef kitlesi haline geldi. Twitter, klasik özelliklerinin sadık kullanıcılarının azalmaya başladığını fark ettiğinde, öncelikle karakter sınırını meşhur 140 karakterden 280 karaktere çıkardı. Ardından da story için kolları sıvadı. İnternet dünyasının baskın kullanıcı kitlesi olan gençler şu an ağırlıklı olarak Instagram kullanıyorlar. Ve Twitter’ın da çok iyi bildiği gibi bu kitleye erişemezseniz, Twitter gibi büyük ve özel bir mecra olsanız bile küçülerek yok olursunuz.
Twitter Fleets Kullanışlı mı?
Twitter Fleets özelliğini biraz acele ile yayına almış gibi görünüyor. Hikaye alanına tweet, görsel, video eklenebiliyor ve bunların üzerine ayrıca yazı yazabiliyorsunuz.
Alt kısımda bulunan “Mesaj Gönder” bölümü ile genç nesil “story’lere alev emojisi” gönderebiliyor. Ve bu mesajlar Twitter’daki kullanımı ile DM’e düşüyor.
Şu anda Fleet’inizi kaç kişinin gördüğünü görebiliyorsunuz. Fakat Instagram hikayelerinden alışık olduğumuz detaylı istatistiklere henüz ulaşamıyoruz.
Ve tabii şu anda ki en büyük eksiklik Fleets içine link ekleyememek. Bu özelliğin ise ne zaman geleceği ya da geldiğinde Instagram’daki gibi on bin takipçi sınırlaması olacak mı henüz bilmiyoruz, bekleyip göreceğiz.
Fleets özelliğinin yeni eklenmesiyle, Twitter’da normalde aldığınız beğeni ve Retweet sayılarında düşme yaşamanız da normaldir. Bazı hesaplarda ise beklenmedik takipçi artışı ya da azalışı görülecektir.
Hikaye, story, fleets ne derseniz deyin, yirmi dört saatte kaybolan dikey içeriklerin, içerik dünyasına ve insanlığa zarar verdiğine inananlardanım. Ve bu türün gelebileceği en son yer Twitter‘dı. Umarım Twitter’ın kullanıcı sayısının artmasına yardımcı olur.