fbpx

Hangi Sosyal Ağ Seçilmeli?

serdarbagtir tarafından tarihinde yayınlandı

Kurumlar için sosyal medya hesap yönetiminde, hangi sosyal ağ seçilmeli en sık sorulan sorulardan biridir. Oysa ki esas sorulması gereken soru, herhangi bir sosyal ağ seçilmeli mi? Olmalıydı.

Hangi Sosyal Ağ Seçilmeli ya da Seçilmeli mi?

2018 yılında 3 milyar 190 bin kişi sosyal medya kullanıcısı oldu.
Facebook 2 milyar kullanıcı sayısını geçti.
Instagram kullanıcı sayısını 1 milyarın üstüne çıkardı.
Twitter ise 400 milyon civarında kullanıcıya sahip oldu.

Bunlardan 43 milyon Facebook kullanıcısı, 37 milyon Instagram ve 9 milyon Twitter kullanıcısı ise Türkiye’de bulunuyor.

Facebook için sıklıkla, düzenli kullanıcısının yaş ortalaması çok yükseldi, biz gençlere hitab ediyoruz o yüzden Facebook bize uygun değil şeklinde bahsedildiğini duyarsınız.
Ya da Instagram daha çok kadınlara hitab eder, bizim orada ne işimiz var dendiğini de.
Twitter’dan hiç verim alamıyoruz, zaten kimse kullanmıyor cümlesine de hepimiz aşinayız.
Sorun belki de Facebook’taki kitlenize ulaşmayı bilmemenizde ya da Twitter’da pazarlama yapmayı fark etmemenizde olabilir.

Hangi Sosyal Ağ Seçilmeli Zor Bir Soru mu?

Aslında kesin bir cevap var.
Bir firmanın dijital varlığını tesis ederken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta “username” i dir. Ve bu username ya da diğer adıyla “kullanıcı adı” belirli mecralarda ve domain türlerinde mutlaka aynı olarak toplanır.



Firmanın tanınmasını ve markalaşmasını istediği isim, tüm sosyal medya mecralarında ve web sitesi yapılmak üzere domain’de alınır ve aktif olarak kullanılır ki arama motorlarında marka adıyla arama yapıldığında, tüm yollar aynı kuruma çıksın.

Dijital varoluşun inşası sırasında mutlaka Facebook, Instagram, YouTube, Linkedin, Twitter, Google + ve Pinterest kullanılır. Hatta bu isim mümkünse, WordPress, Tumblr ve Blogger gibi büyük blog sitelerinden de alınmalıdır.

Hangi Sosyal Ağ Seçilmeli değil Hangi Username Seçilmeli

Username ya da kullanıcı adı seçimi, daha yolun başında kararlaştırılmalı ve tüm mecralarda aynı olacak şekilde tasarlanmalıdır.

Bu yüzden, mümkün olduğunca kısa ve akılda kalıcı olmalıdır.
Kullanıcı adının domain ve mecralarda kullanıma uygun olup olmadığını namechk.com, namecheckr.com ya da checkusernames.com gibi siteler üzerinden hızlıca kontrol edebilirsiniz.

Doğru bir şekilde dijitalleşme sürecini tamamlamış bir firmanın adını Google’da arattığınızda, önce kurumsal web sitesi, ardından Facebook sayfası, ardından da diğer sosyal medya mecralarındaki hesaplarının URL’leri sıralanacaktır, sıralanmalıdır.

Kurumların elbette ürettikleri içeriklere ve müşterilerinin yoğun kullanımına bağlı olarak daha başarılı oldukları mecralar olacaktır. Ve elbette o mecraya en uygun içerikler üretmeye, reklam yatırımlarını o mecraya yöneltmeleri çok daha mantıklı olacaktır. Ancak bunu hiçbir mecrada pasif kalmayarak başarmak zorundalar.